• Laura

Zdravi ručak: palačinke od heljde s piletinom i humusom od bijelog graha i špinataU ovom receptu pokazati ću vam kako sam iskoristila ostatke pečene piletine kako bih dobila jednostavan i ukusan ručak. Radi se o punjenim slanim palačinkama od heljdinog i zobenog brašna. Punjenje se sastoji od hummusa od bijelog graha i špinata, pečene piletine, i svježih rajčica. Ove palačinke mogu biti idealan ručak za ponijeti na posao, budući da su zasitne, veoma ukusne i nakon nekoliko sati, te se mogu jesti hladne.


Sastojci:

1 jaje

50 gr heljdinog brašna

30 gr zobenog brašna

50 mL mlijeka

80 mL gazirane mineralne vode

100 gr špinata

230 gr (1 kantica) bijelog graha

1 žlica skyra ili jogurta

Limunov sok, sol, papar

Rajčice

Piletina


Postupak:

1. U posudi izmiješajte jaje, heljdino i zobeno brašno, sol, mlijeko i mineralnu vodu dok ne dobijete smjesu za palačinke. Ne želite da vam smjesa bude pregusta i da se ne može lijepo razliti, ali ni pretekuća da vam se palačinke raspadaju prilikom okretanja.


2. Na dobro zagrijanu tavu koju ste prethodno premazali s malo ulja, ulijte smjesu za palačinke, te pecite dok obje strane ne budu pečene.


3. Za hummus od bijelog graha i špinata potrebno sve sastojke izmiksati u blenderu. Ja sam koristila smrznuti špinat, koji sam prethodno odledila na tavi i dodala začine. Ukoliko koristite svježi baby špinat, možete ga kratko termički obraditi na maslinovom ulju i dodati češnjak za još bolji okus.


4. Za hummus izmiksajte špinat, grah, skyr ili grčki jogurt, limunov sok, sol i papar dok ne dobijete homogenu smjesu. Ukoliko želite, možete dodati i malo češnjaka.


5. Svaku palačinku dobro premažite hummusom, dodajte komadiće piletine i svježu rajčicu, te zarolajte. Palačinku možete jesti odmah ili nakon nekoliko sati. Dobar tek!