• Laura

Tortilje od cvjetače bez glutena!

Updated: Oct 1, 2019


Ruka drži savijenu tortilju od cvjetače, tapioke i krumpirovog škroba. U pozadini se vide druge tortilje na plavom tanjuru.

Vjerojatno ste čuli za podlogu od pizze napravljenu od cvjetače. Od kada sam se posvetila bezglutenskoj prehrani, cvjetača je postala jedna od vrlo često korištenih namirnica u mojoj kuhinji. Danas vam donosim jedan novi recept, ne za podlogu od pizze, nego za bezglutenske tortilje!


Ove jednostavne tortilje od cvjetače su vrlo ukusne i brzo se pripravljaju. Napravila sam ih bez ulja, sa samo tri sastojka. Za ovaj recept trebat će vam električna sjeckalica kako biste mogli što bolje usitniti cvjetaču. Vrlo je važno da cvjetaču što više usitnite, kako biste uspijeli "zamijesiti" tijesto koje se neće raspadati, te iz kojeg ćete moći rukama formirati tortilje.


Ove tortilje imaju jako zanimljivu teksturu, zahvaljujući tapiokinom škrobu zbog kojeg su elastične i mogu se savijati i puniti s vašim najdražim sastojcima. Ovdje možete vidjeti napunjenu tortilju koju sam jela za doručak, a napunila sam ju povrćem. Ovaj recept je, dakle, bez glutena i veganski, budući da ne koristim jaje za povezati tijesto.


Tortilja u ruci, punjena raznim povrćem.

Sastojci:

400 grama cvjetače

2 velike žlice škroba od tapioke

2 velike žlice krumpirovog škroba


Postupak:

1. Cvjetaču operite, razrežite na manje komade, te stavite u sjeckalicu odnosno multipraktik. Cvjetaču treba usitniti na vrlo male komadiće.


2. Sljedeće što treba učiniti jest istisnuti višak vode iz usitnjene smjese cvjetače. Kako bi to napravili, uzmite malo smjese, koliko vam stane u ruku, te drugom rukom pritisnite dok se višak vode ne iscijedi. Ocijeđenu smjesu stavite u drugu posudu, te ponavljajte ovaj postupak dok ne procijedite svu usitnjenu smjesu.


3. U iscijeđenu smjesu dodajte 2 velike žlice škroba od tapioke i 2 velike žlice krumpirovog škroba. Rukama umijesite brašno u usitnjenu smjesu od cvjetače dok se sve ne poveže u jednolično “tijesto”.


4. Pobrašnite odnosno poškrobite površinu na kojoj ćete raditi, te rukama otkinite komad iz velike smjese tijesta. Lagano potiskujte smijesu i rukama oblikujte tortilju. Kako bi spriječili da vam se tijesto zalijepi za ruke, pobrašnite i njih. Ukoliko se tortilja teško odvaja od radne površine, podignite ju uz pomoć špatule ili širokog tupog noža.


5. Na vruću tavu za palačinke stavite tortilju, te ju nakon nekoliko minuta okrenite i pecite na drugoj strani. Ja sam tortilje oblikovala i pekla jednu po jednu.


6. Napunite svojim najdražim sastojcima i uživajte.

Tortilje od cvjetače na plavom tanjuru.