• Laura

Toplo-hladna proljetna salata

Updated: Sep 10, 2019


Na bijelom stolu stoji posuda sa salatom. Toplo hladna proljetna salata s endivijom, zelenim mahunama, koromacem, jagodama, pistacijama, sezamom i redukcijom aceta balsamica.

S dolaskom proljeća, na mom stolu sve češće možete pronaći razne salate. Bilo da su zvijezde laganog ručka ili zasitne večere (da, i salate mogu biti vrlo zasitne ako u njih stavite takve sastojke), kod mene su uvijek dobrodošle.


U ovom receptu predstavljam vam jednu brzo gotovu i finu proljetnu salatu. Meni jedna od najdražih namirnica – plosnate zelene mahune – odlične su samo prepržene na tavi! Tako ostanu fino hrskave i nekad znam napraviti samo njih umjesto kokica za grickanje uz film.


Uz mahune, u salati je fini koromač koji daje slatkoću, lagana i hrskava belgijska endivija, te jagode koje se odlično slažu s pistacijama i redukcijom od aceta balsamica.

Pogled odozgo na bijeli stol i tanjur s proljetnom toplo hladnom salatom u kojoj su mahune, koromac, endivija, jagode, pistacije, sezam i redukcija aceta balsamica.

Sastojci:

150 gr plosnatih zelenih mahuna

150 gr belgijske endivije

150 gr koromača

100 gr jagoda

Šaka pistacija

Sol i papar

Redukcija aceta balsamica i meda

Sjemenke bijelog i crnog sezama (po želji, za dekoraciju)

Vilica grabi komad narezane jagode i pistaciju iz proljetne salate.

Postupak:

1. Endiviju operite i razrežite na tanke trake. Stavite sa strane. Ponovite s koromačem. Mahune operite i rukama iskidajte na manje komadiće.


2. Na tavi s malo ulja i uz povremeno miješanje prepržite koromač dok ne omekša. Pripazite na jačinu vatre kako vam ne bi zagorio. Kada je koromač gotov, maknite ga iz tave i dodajte mahune. Za mahune malo pojačajte vatru, i svako toliko ih protresite. Mahune će nakon nekog vremena početi pucketati i to je znak da su uskoro gotove.


3. Operite i narežite jagode, i usitnite pistacije.


4. Servirajte tako da na dno zdjele stavite endiviju, pa dodate tople sastojke – preprženi koromač i mahune. Dodajte sol i papar i lagano izmješajte. Na vrh stavite jagode, pistacije i sjemenke bijelog i crnog sezama, te redukciju aceta balzamica*.


Za redukciju aceta balzamica, u malenu posudu dodajte malo aceta (oko 50 mL) i žličicu meda, te kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, odnosno višak tekućine ispari. Ova količina redukcije dovoljna je za upotrebu u ovoj salati.


Dobar tek!