• Laura

Ružičasti humus s ciklom


Zdravi humus napravljen od cikle, ružičaste boje, na pladnju s povrćem na bijeloj pozadini.

Ovaj humus razlikuje se od tradicionalnog namaza zbog nekoliko stvari. Prva je, naravno, boja – ovaj humus je ružičaste boje budući da smo u njega stavili pečenu ciklu. Također, u ovom receptu nema tahini paste, odnosno paste od sezama iz vrlo jednostavnog razloga a taj je da mi tahini pasta nije bila dostupna kada sam radila ovaj recept. Umjesto toga, stavila sam jogurt koji vrlo često koristim kada pripremam slične namaze. Ono što postignem korištenjem jogurta jest namaz koji je kremast i lagan.

Sastojci:

160 gr cikle

60 gr crvene rog paprike

2 češnja češnjaka

230 gr slanutka

100 ml jogurta

1 žlica maslinovog ulja

Bučine sjemenke

Ružičasti humus s pečenom ciklom, bučinim sjemenkama, na pladnju sa sezonskim povrćem.

Postupak:

1 Ciklu ogulite i narežite na manje komadiće, a rog papriku presjecite na pola. Stavite ih na pleh za pečenje koji ste prethodno lagano nauljili te dodajte češnjak u kori. Pecite na 180 stupnjeva 20 minuta.


2. Slanutak ocijedite iz kantice, te stavite u blender. Sada očistite češnjak iz kore, te ga dodajte u slanutak, zajedno s ostalim povrćem. Dodajte jogurt, maslinovo ulje i sol, te sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu.


3. Humus prebacite u zdjelicu te ga stavite hladiti barem pola sata.


4. Prije serviranja, bučine sjemenke tostirajte na tavi na laganoj vatri, te ih stavite na vrh humusa, i dodajte još jednu žlicu dobrog maslinovog ulja. Dobar tek!