• Laura

Quesadilla od zobenih palačinki

Updated: Aug 31, 2020


Bezglutenske quesadille od zobenih palačinki s mesom, poslagane na tanjuru, ruka uzima jedan komad.


Znate onu situaciju: ne jedete gluten, a baš biste pojeli jelo koje ga inače sadrži. Na primjer, quesadilla - fina kombinacija tortilje (ali jao gluten) puna topljenog sira. Budući da su kod nas bezglutenske tortilje rijetko kada (ako ikada) dostupne u supermarketima, dosjetila sam se napraviti quesadillu ali umjesto tortille koristila sam zobene palačinke.


Ova bezglutenska quesadilla napravljena je od kombinacije bezglutenskog zobenog brašna i rižinog brašna, umjesto kojeg možete koristiti i tapiokin škrob. Prva varijanta punjenja sastoji se od mesa, mladog luka i paprike, i velikih količina cheddar sira. Ukoliko želite vegetarijansku verziju iste, pogledajte drugu opciju punjenja, koja se sastoji samo od povrća i sira!Quesadilla od bezglutenskih zobenih palačinki na tanjuru, razrezana, pogled odozgo.

Sastojci:

1 jaje

Prstohvat soli

50 ml mlijeka

40 gr zobenog brašna

20 gr rižinog brašna ili tapiokinog škroba

3 gr praška za pecivo

50 ml gazirane vode

Mesno punjenje:

80 gr mladog luka

100 gr paprike

125 gr mljevene govedine

85 gr cheddar sira

1 žličica crvene paprike i origana


Povrtno punjenje:

80 gr mladog luka

100 gr paprike

120 gr tikvice

85 gr cheddar sira

30 gr rotkvica

1 žličica origana

Postupak:

1 U posudi, izmiješajte jaje s prstohvatom soli i mlijekom. Dodajte brašna i prašak za pecivo i dobro promiješajte. Ostavite sa strane dok pripremite ostale sastojke.


2.1. Za mesno punjenje: Povrće narežite na sitno. U dobro zagrijanoj tavi s malo ulja, dodajte mljeveno meso. Kada se meso karameliziralo, dodajte mu povrće i začine, posolite, te pustite na laganoj do srednje jakoj vatri dok spečete palačinke. Po potrebi promiješajte meso i povrće da ne zagori.


Bezglutenske quesadille posložene na tanjuru.

2.2. Za povrtno punjenje: Nasjeckani luk i papriku stavite u zagrijanu tavu s malo ulja. Kada se karameliziraju, dodajte tikvicu i rotkvice koje ste narezali na ploške. Posolite, dodajte začine i pustite na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje.


3. Uzmite smjesu za palačinke, sada bi trebala biti malo zgusnuta. Uz stalno mješanje dodajte joj gaziranu vodu. Dobro zagrijte tavu za palačinke, te ju nauljite. Specite prvu palačinku i stavite ju sa strane.


4. Stavite peći drugu palačinku. Kada ju preokrenete, vrijeme je da počnemo slagati ostale sastojke na nju. Prvo dodajte sloj tanko narezanog cheddara, i onda dodajte punjenje od mesa i povrća. Na vrh stavite još jedan sloj cheddara, i oprezno prekrijte s prvom palačinkom. Lagano pritisnite rukom kako bi se palačinke izravnale.


5. Pokrijte s poklopcem i stavite na laganu vatru još dvije minute, kako bi se sir u potpunosti otopio.


6. Quesadillu izvadite na veliki tanjur za serviranje, prerežite oštrim nožem kako biste dobili trokutiće, te servirajte odmah. Dobar tek!