• Laura

Pečeni Camembert sa džemom od kupina


Drvena žlica uzima topljeni sir odnosno camembert pečen s džemom od kupina, timijanom i posipan sjemenkama nara.

Sir.

Sir.

Siiiiiir.


Treba li mu posebna najava? Pa baš i ne.

Da živim u Francuskoj (a skoro i jesam, možda nekada i budem) živjela bih onu romantiziranu verziju koju tako često viđamo u filmovima, samo što bi bila na moj način pa bi se zvala La Vie Shobaine (hm, nekako mi ovo poznato zvuči). To znači da bih jela sve kroasane, pain au chocolat, baguettes, prozvali bi me Sir Ella (jer sam fina ko gospodin) koliko bih jela sira, a bilo bi u redu pa čak i finjak da se pije vino uz svaki obrok jer je *francusko*.


Iako nisam u Francuskoj mogu uživati u francuskom siru. Tu na scenu stupa Monsieur Camembert (zamislila sam onako kolut sira sa šeširom i štapom, i on je fin gospon). Iako je sam po sebi uljudan, ukusan i fin (osim što zasmrdi pola susjedstva ali nećemo mu to zamjeriti), u ovom sam mu receptu dodala neke fine accessories poput džema od kupina, papra i timijana. Najava je gotova, idemo na recept!


Sastojci:

1 kolut Camembert sira (250 gr)

2 žličice džema od kupina

1 žličica timijana

1 žličica balzamičnog octa

Papar

Svježe sjemenke šipka ili svježe kupine

Kruh po izboru


Postupak:

1. Camembert izvadite iz folije u kojoj je pakiran. Njegovu drvenu kutijicu obložite papirom za pečenje, te vratite sir u kutijicu. Oštrim nožem u dva dijagonalna smjera zarežite površinu sira.


2. U zarezane djelove sira utrljajte timijan i popaprite.


3. U zdjelici pomiješajte džem od kupina s balzamičnim octom i stavite tu smjesu na vrh sira. Ukoliko su vam dostupne svježe kupine, možete dodati nekoliko svježih kupina na vrh sira ali nije nužno.


4. Sir stavite peći na 180 stupnjeva 12-15 minuta.


5. Dekorirajte sa svježim sjemenkama šipka ili svježim kupinama.


6. Poslužite odmah uz omiljeni kruh. Dobar tek!