• Laura

Pašta s pestom od bučinih sjemenki i cikle


Crveni pesto od cikle i bučinih sjemenki odnosno bučinih golica s bezglutenskom paštom.

Volite li ciklu? Ja sam oduvijek bila veliki ljubitelj ove namirnice, volim ju jesti sirovu, kuhanu, pečenu pa čak i u kolaču! Danas vam donosim recept za pesto od cikle! Fantastične žarko ružičaste boje i odličnog okusa, u ovom pestu se osim cikle kriju i bučine sjemenke. Zajedno se spajaju u zdrav umak za paštu po vašem izboru. Ja sam ga koristila u dvije varijante: s "običnom" bezglutenskom paštom, i sa "špagetima" od tikvica. Špageti od tikvica upravo su ono što i mislite: tikvica narezana u duguljaste špagetiće. Najjednostavniji način za pretvoriti tikvicu u takav oblik jest korištenje male spravice znane kao spiralizator, uz pomoć koje i drugo povrće možete pretvoriti u povrtne špagete! Ako ga nemate, možete i nožem rezati duguljaste ploške tikvice, i onda njih na tanje rezance.Sastojci:

40 gr bučinih sjemenki

185 gr cikle

2 češnja češnjaka

1 žlica maslinovog ulja

1 žličica limunovog soka

Sol

Pašta ili veća tikvica

Pašta bez glutena s pestom od cikle i bučinih sjemenki.

Postupak:

1. Ciklu skuhajte u kori i ogulite.


2. Bučine sjemenke tostirajte na laganoj vatri.


3. U električnu sjeckalicu dodajte ciklu koju ste prethodno razrezali na manje komadiće, bučine sjemenke, češnjak, maslinovo ulje i limunov sok. Posolite.


4. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.


5. Ukoliko koristite običnu paštu, stavite ju kuhati. Ako želite napraviti noodle od tikvice, koristite spiralizator kako biste napravili “špagete” od tikvice.


6. Ukoliko koristite običnu paštu, u tavu na srednje jakoj vatri dodajte žlicu maslinovog ulja, i pesto, te umiješajte kuhanu i ocijeđenu paštu. Servirajte odmah.


7. Ukoliko koristite noodle od tikvice, u tavu na srednje nakoj vatri dodajte žlicu maslinovog ulja i špagete od tikvica. Dvije do tri minute ih termički obradite uz stalno miješanje, te onda dodajte pesto. Servirajte odmah.