• Laura

Mohnnudeln njokići od ljubičastog batata s makom


Davnih studentskih dana, u nekom drugom svijetu u kojem smo mogli putovati i vidjeti osmjehe drugih ljudi koji nisu skriveni maskama, posjetila sam svoju prijateljicu Ester koja je tada bila na razmjeni u Austriji. Sjećam se da smo u lokalnom dućanu birale između raznih austrijskih kobasica za ručak, a onda nam je pogled pao na frizer jer je bilo izuzetno bitno da odaberemo i dobar desert. I tako sam otkrila super fino jelo zvano Mohnnudeln, odnosno njokiće s makom.


Mohnnudeln su me potpuno oduševili, i napokon sam odlučila napraviti svoju, bezglutensku, i malo drugačiju verziju. Umjesto običnog krumpira koristila sam ljubičasti batat. Budući da sam od ove količine batata dobila dosta njokića, dio sam odlučila zamrznuti. Na taj način, kada se zaželite nečeg slatkog, možete njokiće iz leda odmah ubaciti u kipuću vodu, skuhati, te umiješati u kombinaciju maslaca, šećera i maka.Sastojci:

450 gr oguljenog ljubičastog batata

1 jaje

Prstohvat soli

30 gr maslaca

150 gr bezglutenskog brašna

100 gr maslaca

100 gr maka

50 gr šećera

1 vanilin šećerPostupak:

1 Batat ogulite i narežite na manje komadiće. Skuhajte ga na pari kako bi što bolje zadržao svoju boju.


2. Skuhani batat protisnite na radnu površinu. Dodajte mu jaje, prstohvat soli i maslac narezan na kockice, te bezglutensko brašno. Umijesite kompaktno tijesto.


3. Tijesto izaljajte u male njokiće. Zakuhajte vodu, posolite, te dodajte onoliko njokića koliko namjeravate pojesti.


4. Njokiće kuhajte 5-8 minuta, ovisno o veličini.


5. U tavi otopite maslac, te dodajte vanilin šećer, te još šećera po želji i mak. Dodajte još vruće njokiće i dobro ih popržite. Lagano ih promiješajte špatulom kako bi se svi njokići dobro prekrili makom.


6. Poslužite odmah. Po želji posipajte šećerom u prahu. Dobar tek!