• Laura

Kokos matcha palačinke


Ruka drži crni tanjur na kojem su poslagane palačinke od kokosa i matcha praha.

Da li ste se do sada upoznali s matchom? Matcha je zeleni čaj u prahu i osim što je zdrav i ukusan kao napitak, može se koristiti i u raznim receptima. Nakon što sam si napravila fini matcha latte (ono kada se čaj pretvara da je fina kava i u nekom paralelnom svemiru mu možda to i uspije), odlučila sam se igrati s matchom i u nekim receptićima. Prve su na redu ove kokos matcha palačinke.


Ove palačinke su bez laktoze i bez glutena: koristila sam kokosovo mlijeko i zobeno brašno (certificirano bez glutena). Pri pripremi palačinki nisam koristila zaslađivač, osim što sam na kraju pri serviranju dodala malo javorovog sirupa. Naravno, vi ćete količinu vašeg omiljenog zaslađivača prilagoditi svojim željama, no dobra stvar kod ovakvih američkih palačinkica je da ih uvijek dodatno možete zasladiti medom ili sirupom pri serviranju.


Zadnja stvar koju bih napomenula tiče se količine matcha praha koju sam koristila: dakle, u tijesto sam stavila samo jednu malu žličicu matcha praha budući da sam radila palačinke samo za sebe i nisam još bila upoznata s količinom kofeina u matcha prahu. Budući da sam u zadnje vrijeme prestala piti kavu (koju obožavam) jer sam napokon shvatila da nakon kave moje cijelo tijelo izvodi shake shake shake ples, htjela sam polako povećati količinu matcha praha koju konzumiram kako ne bih plesala kofeinski ples sljedećih nekoliko sati. Iako prema onome što vidim po internetu, od matche ni biste trebali imati onaj kofeinski "crash" kao što se zna dogoditi s kavom ili slatkišima. Ako ste osjetljivi na kofein, probajte prvo s manjom količinom matche pa ju sukladno željama povećavajte.


Dakle, moje su palačinke zbog ovog razloga imale samo blago zelenkastu boju. Ako želite da vaše palačinke budu jarko zelene boje i da okus matche bude intenzivniji, možete dodati još par žličica matcha praha.

Pogled odozgora na bezglutenske matcha i kokos palačinke, s topljenom čokoladom na vrhu.

Sastojci:

1 jaje

200 gr kokosovog mlijeka

70 gr zobenog brašna

½ žličice praška za pecivo

1 žličica matcha praha

Tamna čokolada

Javorov sirupPostupak:

1. U posudi izmiješajte jaje. Ukoliko želite dodati zaslađivača palačinkama, dodajte ga sad i promiješajte.


2. Dodajte kokosovo mlijeko, i onda polako umiješajte zobeno brašno.


3. U smjesu dodajte prašak za pecivo i matcha prah. Ukoliko želite jači okus matche i jače zelenu boju možete dodati i žličicu do dvije više.

Bezglutenske zdrave matcha palačinke bez šećera na tanjuru kojeg drži ruka.

4. Ako želite da vam palačinke budu punjene komadićima čokolade, grubo nasjeckajte tamne čokolade po izboru i lagano umiješajte u smjesu.


5. Zagrijte tavu za palačinke i premažite ju s malo kokosovog ulja, tek toliko da vam se tijesto ne zalijepi. Pecite palačinke dok ne postanu zlatne s obje strane.


6. Otopite tamnu čokoladu (možete samo staviti komadić čokolade na vrh toplih palačinki ili ju možete otopiti s malo kokosovog ulja). Palačinke posložite u toranj, prelijte čokoladom i javorovim sirupom. Dobar tek!