• Laura

Kako napraviti domaće mlijeko od lana

Updated: Oct 1, 2019

Mlijeko od lana novi je trend u svijetu alternativnih mlijeka. Jednostavno se priprema, gusto je i blagog okusa, a prednost mu je što se sjemenke ne trebaju prethodno satima namakati. U ovom receptu pokazati ću vam kako sami možete napraviti domaće mlijeko od lana u manje od 15 minuta.

Ruka drži čašu u kojoj se nalazi laneno mlijeko, u pozadini je staklena boca u kojoj je isto mlijeko od lana.

Priprema ovog alternativnog mlijeka je brza i jednostavna. U ovom receptu koristim zlatni lan, iako se ovo mlijeko može napraviti i od sjemenki smeđeg lana. Ukoliko koristite smeđi lan, mlijeko će imati puno intenzivniji okus po lanu. Stoga, ukoliko biste htjeli blaži okus, preporučam korištenje zlatnih sjemenki.


Mlijeko od lana je dosta gusto, a dodatkom nekoliko datulja lagano ćete ga zasladiti. Može se koristiti kao svako drugo alternativno mlijeko. Nakon što ga napravite, čuvajte ga u staklenoj boci u hladnjaku i iskoristite u roku od tri do četiri dana.


Staklena boca i čaša na bijelom stolu, u boci je mlijeko od lana.

Sastojci:

50 grama zlatnog lana

750 ml vode

6 datulja


Postupak:

1. Sve sastojke stavite u blender i postepeno blendajte oko jedne minute, u intervalima od 10-15 sekundi, dok se većina datulja i sjemenki lana ne razgradi. Voda će već pri prvom intervalu poprimiti lagano kremastu boju.


2. Uzmite veliku zdjelu, i pamučno platno ili gazu. Ulijte malo mlijeka u tkaninu, te ga procijedite u zdjelu. Ponovite ovaj postupak dok ne procijedite svo mlijeko. Svaki put prije nego budete dolijevali još mlijeka u tkaninu, maknite sloj mljevenog lana koji će biti na njoj kao ostatak prethodnog cijeđenja.


3. Kada ste procijedili svo mlijeko, uzmite žlicu i s njom lagano zahvatite pjenicu s vrha mlijeka, te ju bacite.


4. Procijedite mlijeko u staklenu bocu, te ga ohladite.


5. Vaše mlijeko je spremno!


Da li ste spremni probati ovo mlijeko? Recite mi u komentarima kako vam se sviđa ova ideja!