• Laura

Bezglutenske fritule s jabukama


A bowl filled with gluten free apple fritters, sprinkled with powdered sugar.

Imate li višak jabuka koje su se tijekom ovih vrućina odlučile iznenadno i ubrzano kvariti, i ne znate što da napravite?! Prevruće je za razvaljati tijesto za pitu, a štrudla vam je dojadila, makar uz nju servirali hladan sladoled? U tom slučaju, evo rješenja: napravite brzinske fritulice od jabuka. Ne trebate zadirati u ljetni odmor vaše pećnice, već ih spržite u tren oka na štednjaku.Ove fritule drugačije su od onih na koje smo inače navikli iz dva razloga: ove ne sadrže gluten, i manje su “tijestaste” a više “jabučne”. Baza svega su naribane jabuke, a brašno dodajemo kako bismo sve povezali u kompaktnu cjelinu. U smjesu sam dodala zdravo laneno brašno i nezaobilazni cimet. Količina šećera koja ide u smjesu ovisi u potpunosti o vama samima, i o slatkoći vaših jabuka. Ove fritulice su veoma sočne i ukusne, i gotove za čas!

A hand reaches for one gluten free apple fritter.


A hand reaches for a gluten free apple fritter.


Sastojci:

270 gr naribanih jabuka (2 jabuke)

1 jaje

1 žličica cimeta

Šećer (po želji)

10 gr lanenog brašna

25 gr bezglutenskog brašna

25 gr krumpirovog škroba

5 gr praška za pecivo
Postupak:

1. Ogulite i naribajte dvije jabuke. Dodajte jedno jaje, šećer ili zaslađivač po želji, i promiješajte.


2. U smjesu dodajte i suhe sastojke: bezglutenski miks brašna, laneno brašno, krumpirov škrob, prašak za pecivo i cimet. Kada sve dobro izmiješate, trebali biste dobiti kompaktnu smjesu. Smjesu možete rukama oblikovati u kuglice ili možete raditi slobodnije oblike tako da samo sa žlicom stavljate tijesto u vruće ulje.


3. U dobro zagrijano ulje stavljajte manje količine tijesta, te pržite dok fritule postanu zlatno smeđe. Kada su gotove, izvadite ih i stavite na papirnati kuhinjski ručnik kako bi upio višak ulja.


4. Prije posluživanja posipajte ih šećerom u prahu, a najbolje ih je pojesti dok su još mlake! Dobar tek!