• Laura

Amarant s avokadom, dimljenim lososom i poširano jaje
Znate one dane kada se probudite toliko gladni da imate osjećaj da bi mogli pojesti ručak umjesto doručka? Upravo jednog takvog jutra došla mi je ideja za ovo jelo – trebalo je biti jednostavno, relativno brzo i zasitno jer druga je opcija bila da odmah krenem kuhati ručak. Dakle, ovo jelo možete pripremiti kao doručak kada imate malo više vremena za pripremu (budući da amarantu treba oko 20 minuta da se skuha) ili kao jednostavan i lagan ali zasitan ručak.


Ukoliko se dosada niste suretali s amarantom, slijedi par crtica o njemu. Amarant je pseudožitarica porijeklom iz Južne Amerike i prirodno je bez glutena. Amarant su sitna, blijedo-žuta zrnca. Davnih je vremena amarant imao veliku ulogu u životu Asteka, a danas je rasprostranjen u cijelome svijetu. Amarant se može kuhati, mljeti u brašno, ili prepeći na tavi poput kokica. Možete ga pronaći u svakom dućanu sa zdravom hranom, kao i njegovo brašno i ekspandiranu „kokice“ verziju. Iako biste ga mogli sami kod kuće prepeći kako biste ga ekspandirali, u mom iskustvu to se pokazalo dosta teško – svaki put neka bi mi zrna ostala tvrda i nejestiva, a druga bi se prepekla i ... također postala nejestiva. Ukoliko želite izbjeći proces pokušaja i pogrešaka najjednostavnije je da ekspandirani amarant kupite u dućanu.


Amarant možemo koristiti za pripremu svakojakih jela, i slatkih i slanih. U ovoj slanoj verziji spojila sam ga s dobrim mastima i proteinima, odnosno s avokadom i dimljenim lososom čiji se okusi odlično slažu. Kada sam zaista gladna, volim u obrok uključiti i masti i proteine kako bih što duže bila sita. Jelu sam dodala i salate poput rukole i matovilca, te poširano jaje.

Ovaj recept dovoljan je za jednu (vrlo izdašnu) zdjelicu, odnosno porciju.
Sastojci:

½ šalice amaranta

½ avokada

2 šake salate po izboru (rukola, matovilac)

3 fete dimljenog lososa

1 jaje

Svježi peršin

Sol, crvena paprika, maslinovo ulje, ocat (po izboru)


Postupak:

1. Amarant isperite, te stavite kuhati u vodu u omjeru 1 :2.5 i posolite. Povremeno promiješajte kako vam se smjesa ne bi zaljepila, a ukoliko vam amarant upije svu vodu prije nego je potpuno kuhan, možete dodati još malo vruće vode i dobro promiješati. Amarant kuhajte oko 20 minuta, ali probajte ga dok se kuha kako vam se ne bi prekuhao.


2. U međuvremenu, operite salatu i narežite peršin na sitno. Avokado razrežite na ploške.


3. Kada je amarant kuhan, dodajte mu soli ako je potrebno, te dio nasjeckanog peršina. Dobro promiješajte. Salatu začinite po izboru, a preporučam da joj dodate malo kiseline (ocat ili limunov sok).


4. Kao zadnji korak trebamo napraviti poširano jaje. Jaje razbijte u manju šalicu, te zakuhajte vodu. Žlicom napravite lagani vrtlog u vodi, te jaje iz šalice samo nagnite u vodu. Vrtlog koji ste napravili će pomoći jajetu da održi ovalnu formu.


5. Dok se jaje pošira, servirajte tanjur : stavite salatu, avokado i amarant. Dodajte nekoliko feta dimljenog lososa. Kada je jaje gotovo (dvije do tri minute – želite da se napravi čvrsta bijela ovojnica, ali da žumanjak još ostane tekući) dodajte ga na vrh i posolite. Na jelo možete staviti i malo crvene paprike, i ostatak svježeg peršina kojeg ste prethodno nasjeckali. Servirajte odmah. Dobar tek !