• Laura

“Štrudla od jabuke” Muesli

S hladnijim danima, u meni se probudila želja za toplijom jutarnjom rutinom. Umjesto da odmah po buđenju odradim 50 trbušnjaka kako bih se zagrijala, odlučila sam se zagrijati hranom!

Ovaj bezglutenski muesli, odnosno granola, inspiriran je okusima štrudle od jabuka, budući da me ona asocira na jesen i hladnija jutra. Ovaj muesli pun je začina koji će vas zagrijati, a možete ga jesti s jogurtom, mlijekom ili posuti po voćnom smoothiju. Ovaj recept dovoljan je za izradu velike količine muselija koji će vam (ovisno o brzini konzumacije) dosta dugo trajati. Ja svoj muesli spremam u staklenu posudu s hermetičkim zatvaračem.


Sastojci:

100 grama popsa od amarantha

100 grama popsa od kvinoje

100 grama nasjeckanih oraha

100 grama grožđica

50 grama sušenih jabuka (čipsa od jabuke)

1 mala žličica cimeta

½ male žličice klinčića

1 mala žličica maslaca od oraha*

1 mala žličica maslaca od suncokretovih sjemenki*

2 male žličice javorovog sirupa

1 velika žlica kokosovog ulja

1 velika žlica medaPostupak :


1. U velikoj posudi pomiješajte pops od amarantha i kvinoje, orahe, i grožđice. Dodajte cimet i klinčiće i dobro promiješajte.


2. Pomiješajte kokosovo ulje s maslacem od oraha i suncokreta, medom i javorovim sirupom. Zagrijte na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se svi sastojci ne otope i ne stvore homogenu smjesu.


3. Dodajte otopljenu smjesu suhim sastojcima, te dobro promiješajte. Za najbolje rezultate, pomiješajte sve rukama.


4. Prebacite smjesu na lim za pečenje kojeg ste prehtodno prekrili papirom za pečenje. Pecite na 140 stupnjeva dok smjesa ne dobije lagano zlatnu boju. Svako toliko pripazite na smjesu dok se peče, kako ne bi zagorila.

5. Izvadite smjesu te ju pustite da se ohladi. Dodajte čips od jabuke, te preselite svoj muesli u staklenu posudu. Dobar tek !


Napomena : Ukoliko nemate maslace od oraha i suncokretovih sjemenki, možete ih zamijeniti nekim drugim maslacem od orašastih plodova, poput badema ili kikiriki maslaca, no kikiriki maslac bi mogao utjecati na okus. Ove sastojke možete zamijeniti i tako da umjesto njih dodate više kokosovog ulja i meda !